piątek, 26 lutego 2016

Produkty ekologiczne – żywność

produkty ekologiczneZałożeniem produktu ekologicznego jest jego zlikwidowanie lub zminimalizowanie negatywnego oddziaływania na środowisko. Dotyczy to także procesu produkcji. Przykładowo ekologiczna żywność produkowana jest bez udziału sztucznych nawozów oraz innych chemicznych środków.

Wyznaczniki ekożywności


Tak zwana ekożywność musi spełnić kilka warunków, aby można ją było w ten sposób zakwalifikować. Podczas procesu produkcji żywności nie mogą zostać użyte konserwanty, dodatki smakowe i barwniki. Z kolei owoców i warzyw nie należy psikać pestycydami. Co istotne, na ziemi na której uprawiana jest żywność mająca zakwalifikować się do klasy eko nie mogły być używane przez trzy lata środki takie jak pestycydy i nawozy sztuczne. Dodatkowo żadne ze składników nie mogą być testowane na zwierzętach i zaleca się, aby opakowanie mogło być poddane recyklingowi.

Oznaczenie ekoproduktów


Produkty ekologiczne znakowane są w specjalny, ujednolicony sposób wprowadzony przez Unię Europejską. Na opakowaniu takiego produktu obowiązkowo muszą znaleźć się:

- numer i nazwa jednostki, która certyfikuje produkt
- nazwa i adres producenta

Kupując takie produkt możemy być pewnie następujących faktów:

- przy produkcji 95% składników użyto metod naturalnych
- produkcja artykułu była nadzorowana zgodnie z przyjętymi wytycznymi
- wiadomo gdzie i przez kogo produkt został stworzony

Produkty ekologiczne kupujmy jedynie wtedy, gdy na ich opakowaniu jest certyfikat. W innym wypadku może to być po prostu chwyt marketingowy. Upewniajcie się nawet, jeżeli produkt znalazł się w markecie na dziele ze zdrową żywnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz