Założeniem produktu
ekologicznego jest jego zlikwidowanie lub zminimalizowanie
negatywnego oddziaływania na środowisko. Dotyczy to także procesu
produkcji. Przykładowo ekologiczna żywność produkowana jest bez
udziału sztucznych nawozów oraz innych chemicznych środków.
Wyznaczniki ekożywności
Tak zwana ekożywność
musi spełnić kilka warunków, aby można ją było w ten sposób
zakwalifikować. Podczas procesu produkcji żywności nie mogą
zostać użyte konserwanty, dodatki smakowe i barwniki. Z kolei
owoców i warzyw nie należy psikać pestycydami. Co istotne, na
ziemi na której uprawiana jest żywność mająca zakwalifikować
się do klasy eko nie mogły być używane przez trzy lata środki
takie jak pestycydy i nawozy sztuczne. Dodatkowo żadne ze składników
nie mogą być testowane na zwierzętach i zaleca się, aby
opakowanie mogło być poddane recyklingowi.
Oznaczenie ekoproduktów
Produkty ekologiczne
znakowane są w specjalny, ujednolicony sposób wprowadzony przez
Unię Europejską. Na opakowaniu takiego produktu obowiązkowo muszą
znaleźć się:
- numer i nazwa jednostki,
która certyfikuje produkt
- nazwa i adres producenta
Kupując takie produkt
możemy być pewnie następujących faktów:
- przy produkcji 95%
składników użyto metod naturalnych
- produkcja artykułu była
nadzorowana zgodnie z przyjętymi wytycznymi
- wiadomo gdzie i przez
kogo produkt został stworzony
Produkty ekologiczne
kupujmy jedynie wtedy, gdy na ich opakowaniu jest certyfikat. W innym
wypadku może to być po prostu chwyt marketingowy. Upewniajcie się
nawet, jeżeli produkt znalazł się w markecie na dziele ze zdrową
żywnością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz